maanantai 7. joulukuuta 2009

Gingerbread cake

We had friends coming over for an afternoon muled wine and I wanted to do some wintery cake. After a lot of surfing in the internet, I decided to fuse many recipes to one. And the result was really tasty - I was supposed to take a pic of the whole cake, but some mices got to it before me :)

Meillä oli ystävien kesken glögi-iltapäivä ja halusin tehdä talvisen kakun. Pitkän surffailun tuloksena päätin sekoittaa monta ohjetta ja tulos oli erittäin maukas - piti ottaa kuva kokonaisesta kakusta, mutta hiirulaiset kerkesi ennen minua :)



Here is the recipe:

Cake

6,25 dl (2,5 cups) flour
2 tsp baking powder
1 tsp soda
2 tsp ginger
1 tsp cinnamon
(ginger and cinnamon can be substituted with 3-4 tsp gingerbread spice)
1,25 dl (0,5 cup) butter, softened
1,25 dl (0,5 cup) tightly packed brown sugar
2,5 dl (1 cup) molasses (can be substituted with Finnish syrup)
2 eggs
2,5 dl (1 cup) boiling water

Mix dry ingredients, whisk butter and sugar together, add molasses and eggs. Add dry ingredients and boiling water in turns. Pour to two round cake pans (buttered and floured) and bake in 170°C app. 20 minutes.

Filling

5 dl (2 cups) whipping cream
1 dl (0,4 cups) vanilla mousse powder
generously cinnamon

Whisk all together

Sauce

250 g frozen cranberries
6 tblsp sugar
1 tblsp vanilla sugar
2-3 slices of orange peel

Put everything into a saucepan, bring to boil and let simmer app. 10 minutes. Remove orange peel and crush the cranberries, pour through a sieve.

Put a bit over half of the filling to a cake, top it with the other cake, add the rest of the filling to the sides of the cake. Pour some of the sauce on top of it and add some frozen cranberries and sugar.

Tässä ohje:

Kakkupohja

6,25 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl inkivääriä
1 tl kanelia (inkiväärin ja kanelin voi korvata 3-4 tl piparkakkumausteella)
1,25 dl pehmeää voita
1,25 dl fariinisokeria, tiukasti paineltuna
2,5 dl melassia, voi korvata siirapilla
2 munaa
2,5 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet, vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää siirappi ja munat ja vatkaa. Lisää seokseen kuivat aineet ja kiehuva vesi vuorotellen. Kaada kahteen voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, paista 170°C n.20 minuuttia.

Täyte

5 dl kuohukermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
reilu roiskaus kanelia

Kaikki vaan sekaisin.

Kastike:

250 g pakastekarpaloja
6 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2-3 isoa siivua appelsiinin kuorta

Kaikki kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedommalla lämmöllä n.10 minuuttia, lopuksi poista appelsiinin kuoret, murskaa karpalot ja kaada kulhoon siivilän läpi.

Laita vähän yli puolet täytteestä pohjan päälle, toinen kakku siihen, levitä loput täytteestä reunoille. Kaada kastiketta kakun päälle, lisää jäisiä karpaloita ja pölysokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti